lördag 24 oktober 2015

Lite träningsfunderingar och ett urgammalt kåseri

Först ut en hundträningsfundering...

Tänk dig att du har en hund som är helgalen i... låt oss säga.. oxfilé... eller hästbajs om du tycker det låter mer vardagligt och framför allt billigare. Det finns ingenting i hela världen som slår eller är så frestande som oxfilén eller hästbajset.

Tänk dig att överallt du har tänkt träna din hund så är det utstrött med just oxfilé eller hästbajs. Ja, förutom inomhus, där är det både oxfilé- och hästbajsfritt, och även ute på altanen eller i trapphuset om du bor i lägenhet, men meddetsamma du går utanför dörren/porten så ligger det oxfilé och hästskit - överallt du går.

Din hund utför - hjälpligt - det du vill, vad det nu månde vara, ex lydnad (allmän/tävling), rallymoves, agility etc, men du vill få den mer samarbetsvillig, mer alert och mer fokus på dig samt visa mer glädje och kvickhet i utförandet.
    Det enda du har att belöna hunden med är några torra skorpor. Ja, i hundens ögon kan man jämföra korven, leverpastejen, köttbullen, kamptrasan, bollen etc med torra skorpor i jämförelse med all saftig oxfilé och väldoftande hästbajs som ju ligger där utspritt och frestar runtom era tassar/fötter.

Vad/hur gör du för att få jycken att utföra det du vill med fart och glädje?
    Om du har nåt finurligt svar får du gärna kommentera här - eller på Fb. Tackar på förhand!


Bilden på Spirou har absolut inget med texten att göra. Tyckte bara han såg glad och söt ut.


Häromdagen-ish, typ, så kom jag tänka på ett gammalt kåseri, "Klubbkamrater", som jag tydligen plitade ned i skrift i januari 2007 (alltså över åtta år sedan). Klicka på kåserilänken om ni orkar läsa´t, vetja!

Ett förtydligande: Kåseriet och hundtränignsfrågan har inte heller något med varandra att göra; det råkade bara slumpa sig att de hamnade i samma blogginlägg. Faktiskt!

2 kommentarer:

  1. Tränar in ett positivt nej/bryt kommando. Belönar med att tillåta ätande av oxfilé men från en annan fläck tex. Skaffar belöningsresurser i form av oxfilé rullad i hästbajsströssel eller instoppad i kaninskinnsficka etc... Jobbar väldigt mycket på arbetstecken/arbetskommandon och frikommandon/pauskommandon. Noga med att aldrig tillåta ätande av oxfilé när arbetskommando gäller/arbetstecken är på. Jobba massor med impulskontroll, jobba massor med relationsbyggande och utveckling av sociala belöningar som kan förstärka och hjälpa hunden att stanna i arbetsbubblan. Jag tänker att när en socialbelöning funkar så ökar hunden sitt engagemang i dig som svar så då blir det ett bra sätt att kolla läget i hunden, plantera rätt tanke och belöna i ett. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen hej!! :) Vad kul! Tack för responsen och tankarna.
      Följdfråga: Belönar positivt nej/brytkommando med tillåtelse att äta oxfilé från annan fläck. Intressant o smart tanke, men hur får jag jycken att vilja käka från just den andra fläcken? Hålla emot med kopplet? Visa med min glädje/kroppspråk den andra fläcken? Skaffa mig belöningsresuren oxfilé rullad i hästbajsströssel (vad jag gillar tänket!! :) ) etc funkar tyvärr inte eftersom det eg inte ÄR oxfilé/hästbajsfrestelsen som är det verkliga problemet (vilket du nog väl förstår :) ).

      Jag ska definitivt jobba ÄNNU mer med arbets- och frikommandon/tecken (och inte slarva med dom, vilket jag alltför ofta gör; ger upp liksom), och impulskontrollen (vilken han tycker är JÄTTE-svårt och jag med; jag hinner inte med i svängarna). Och så har vi det här med sociala belöningar, mitt önsketänkande... *suck* Till min stora förtret är han ju inte intresserad av mina lekinviter/klappar; han vill hellre till "oxfilé/hästbajsfrestelserna" och ratar mig totalt eller är med i typ 2 sekunder sen tappar jag honom på studs. He couldn´t care less, typ.

      Radera